Find lys i mørket

Vores sol lyser som bekendt ikke 24 timer i døgnet, medmindre selvfølgelig man er på sommertur nord for polarcirklen. Det gør pandelampen til et uundværligt stykke udstyr, når man er på tur. Men hvad skal du kigge efter, når du skal købe din næste pandelampe? Kom med bag om de mange tekniske termer.

For få år siden var udvalget af pandelamper relativt begrænset og forskellen mellem modellerne lige så. I dag ser markedet helt anderledes ud, og hvert pandelampe-mærke har minimum 15 modeller på programmet. Det er derfor mere end svært at navigere i denne jungle af lyskegler. Vi stiller skarpt på de grundlæggende parametre, du skal kigge efter, når du skal vælge din næste pandelampe.

Lumen

Lumen er blevet det nye sort inden for valg af pandelamper. Og hvis du ikke gider læse længere, så går du ikke helt galt i byen ved at vælge din næste lampe ved at kigge på dens antal lumen, men hvis du vil sikre dig, at du også bliver glad for din pandelampe efter den første tur, så læs trygt videre. Det er nemlig ikke alle, der har brug for 1500 lumen for at få en god tur.

Lumen er en måleenhed, som angiver den samlede mængde af lys, der udsendes i alle retninger med en lyskilde. Betyder det så, at et høj antal lumen giver stærkere lys fra pandelampen? Både ja og nej, for der er en række faktorer, der kan påvirke, hvor effektivt lumen bliver omsat til reelt lys. Lumen bliver målt med en sfærisk måler, der måler alt lys, der kommer ud af pandelampen. Hvordan den enkelte pandelampe så formår at omsætte det til brugbart lys kan variere. Her er konstruktionen af hus og reflektor essentiel. Et er, at man har en pære til at lyse, men lyset den giver skal også reflekteres hen, hvor du har behov for det. Det sørger lampens reflektor eller parabol for.

Her kan der ofte være mærkbare forskelle fra mærke til mærke og model til model. Mange reflektorer sidder som en spejlagtig kegle omkring pæren. Der kan så være forskellige mønstre præget i reflektoren for at opnå den samling eller spredning af lyset, man ønsker. På de simple LED-lamper er reflektoren typisk ikke særlig kompliceret, da det ikke er muligt at styre lyset fra normale LED-pærer særligt meget, som man f.eks. kan med lys fra modeller med mulighed for at justere parabolen eller har forskellige typer af LED-pære, der kan samle eller sprede lyset.

Rækkeviden af lampen er et vigtigt parametre at undersøge, og særligt hvis du skal bruge den under krævende forhold. Langt de fleste vil klare sig fint med en lygte, der på sit maksimale kan oplyse ca. 60-80 meter væk (ca. 100 lumen), mens mere specialiserede lygter kan lyse et par hundrede meter frem. I den specialiserede genre er der kommet mærker som Lupine og Gemini, der får en bil til at blegne med en lysstyrke på langt over 1000 lumen,. Fedt når du har behov for det, men pokkers dyrt. De fleste modeller i denne kategori starter omkring 2000 kroner og op efter. Så her skal du virkelig være sikker i dit valg, inden du køber, og jeg vil mene, at du sagtens kan finde mere prisbillige alternativer på markedet, der både giver godt lys og mulighed for at bruge flere penge på at opgradere andet udstyr.

 

Jeg har en anbefaling til dig: Køb pandelamper og pandelygter hos Batteribyen.dk